Δευ - Παρ: 9:00 - 19:00 | Σάββατο: 9:00 - 14:00
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.00

18 Χρήσιμες συμβουλές για camping τον χειμώνα

Μπορεί το χειμερινό camping να είναι πιο απαιτητικό σε σχέση με το καλοκαιρινό, όμως με τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το φαντάζεστε. Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές ,που θα κάνουν τη διαβίωσή σας στο βουνό ,αρκετά πιο εύκολη. Σίγουρα κάποιες θα τις γνωρίζετε ήδη, κάποιες ίσως όχι.

1)Μην επιχειρήσετε να πάτε μόνος σας.Όση εμπειρία και να διαθέτετε δεν πρέπει ποτέ να πηγαίνετε για camping  μόνος σας στο βουνό ,ειδικά τη χειμερινή περίοδο. Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για ατυχήματα που γίνονται είτε από έντονα καιρικά φαινόμενα, είτε από έλλειψη εξοπλισμού –προετοιμασίας είτε ακόμη και από την απειρία του πεζοπόρου. 

 2)Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού.Ρίξτε μια ματιά στην πρόγνωση του καιρού ,για την περιοχή όπου σκοπεύετε να κατασκηνώσετε, για να έχετε μια εικόνα για τις θερμοκρασίες και πιθανές βροχοπτώσεις-χιονοπτώσεις .Σε καμία περίπτωση αν αναφέρεται σε έντονα καιρικά φαινόμενα, μην επιχειρήσετε να εκδράμετε .

3)Καλύψτε  τα άκρα σας.Σίγουρα θα έχετε ακούσει αυτό που λένε, πως εάν κρυώνουν τα πόδια σας, τότε να φορέσετε ένα ζεστό σκουφί. Δοκιμάστε το και θα μειώσετε κατά πολύ την απώλεια θερμότητας –σας συνιστούμε να είναι από fleece ή μαλλί merino  (διαπνέον υλικό, αντί-αλλεργικό και μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 30% το βάρος του σε υγρασία δίχως να νιώθετε ιδρώτα ή κρύο ) .Φυσικά , ένα καλό κασκόλ και ένα ζευγάρι γάντια κατασκευασμένα  από τα παραπάνω υλικά είναι εξαιρετική επιλογή για την προστασία των χεριών και του λαιμού σας.

4)Αποφύγετε το βαμβάκι .Μην φοράτε βαμβακερά ρούχα γιατί το βαμβάκι αν βραχεί είναι πολύ δύσκολο να στεγνώσει. Καλύτερα να επιλέξετε ρούχα συνθετικά (ιδανική επιλογή τα  πολυεστερικά ) επειδή τα συγκεκριμένα είναι υφάσματα που αφήνουν το σώμα να αναπνέει και αποβάλλουν την υγρασία αρκετά γρήγορα που ίσως να δημιουργηθεί από τυχόν εφίδρωση.

5)«Αφρατέψτε» τον υπνόσακο πριν τον χρησιμοποιήσετε.Μπορείτε να τινάξετε τον υπνόσακο λίγο πριν κοιμηθείτε αλλά αμέσως μόλις τον βγάλετε από την θήκη του. Με το τίναγμα θα δημιουργηθούν μικρές φυσαλίδες αέρα που θα λειτουργήσουν μονωτικά και θα αυξήσουν την απόδοσή του.

6) Πάρτε θερμαντικά μιας χρήσης μαζί σας.Υπάρχουν  θερμαντικά μιας χρήσης που μπορείτε να βάλετε μέσα στον υπνόσακο έτσι ώστε να ζεσταθεί γρηγορότερα. Επίσης και σε περίπτωση που βραχούν τα παπούτσια σας ή κάποιο ρούχο, μπορείτε να βάλετε μέσα σε αυτά ένα θερμαντικό και να στεγνώσει μέχρι το πρωί . Συνήθως τα θερμαντικά αυτά μπορούν να παράγουν ζέστη για πάνω από 4 ώρες καθιστώντας τα μία εξαιρετική επιλογή για τις εξορμήσεις σας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

7)Μην αναπνέετε μέσα στον υπνόσακο για να ζεσταθείτε.Μπορεί να πιστεύετε ότι αναπνέοντας μέσα στον υπνόσακο ίσως ζεσταθείτε αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί θα ανεβούν τα επίπεδα υγρασίας και θα μειωθεί η απόδοση  του υπνόσακου όσον αφορά την μόνωση επειδή  ο αέρας στο μέσα του θα είναι υγρός.

8)Χρησιμοποιήστε ένα αυτοφούσκωτο  υπόστρωμα.Πρέπει να γνωρίζετε πως όσο καλό υπνόσακο και να διαθέτετε, καλό είναι να χρησιμοποιείτε και ένα αυτοφούσκωτο  υπόστρωμα (όσο πιο χοντρό τόσο το καλύτερο)επειδή με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε την μόνωση από το κρύο έδαφος και τις πιθανές του «μικρές ανωμαλίες»(ψιλά πετραδάκια, πευκοβελόνες κτλ ) .

9)Μην αφυδατώνεστε.Ίσως να νιώθετε πως δεν διψάτε λόγω του κρύου καιρού ,μιας και το καλοκαίρι όλοι θέλουμε περισσότερα υγρά για να δροσιστούμε κυρίως, αλλά είναι εξίσου σημαντική η ενυδάτωση του οργανισμού μας και το χειμώνα, ειδικά στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες .Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στο να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία στο σώμα μας και στην καλή του λειτουργία και να μειωθεί το αίσθημα κόπωσης ή του κρύου .

10)Τρώτε αρκετά μικρά γεύματα. Ο οργανισμός μας το χειμώνα ,λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ,χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά και να μείνει ζεστός .Γι αυτό λοιπόν, προσπαθήστε να κάνετε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώγοντας τροφές υψηλής ενέργειας (πχ πρωτεϊνούχες )  και αποφύγετε να αφήσετε άδειο το στομάχι σας για πολλές ώρες για να μην «ξεμείνει από καύσιμο» .

11)Εφοδιαστείτε με αφυδατωμένες τροφές.Αυτού του είδους οι τροφές είναι μία αρκετά εύκολη λύση καθώς δεν πιάνουν αρκετό χώρο, ετοιμάζονται μόνο με λίγο ζεστό νερό και είναι έτοιμες σε ένα δεκάλεπτο το πολύ. Μπορείτε να τις βρείτε σε καταστήματα υπεραγορών και σε καταστήματα με είδη ορειβασίας.

12)Πάρτε μαζί σας κερί, σπίρτα και αναπτήρα.Αν και οι φακοί LED είναι ιδανικοί για τον φωτισμό της σκηνής, ενδέχεται να σταματήσουν να λειτουργούν σε περίπτωση που πέσει η θερμοκρασία κατά πολύ. Ένα –δυο κεριά μπορούν να βοηθήσουν γιατί ενώ θα φωτίσουν τη σκηνή σας, παράλληλα θα σας ζεστάνουν. Μπορείτε να εφοδιαστείτε είτε με σπίρτα είτε με κάποιο σπινθηριστή είτε με έναν αναπτήρα θυέλλης- θα σας βοηθήσουν και στο άναμμα της φωτιάς σας ή και για το γκαζάκι σας.

13)Ανάψτε τη φωτιά σας με προσοχή και μαζέψτε όλα τα σκουπίδια.Η φωτιά είναι απαραίτητη όταν πάει κανείς για camping το χειμώνα, καθώς εκτός από το ότι σας βοηθάει πολύ στο μαγείρεμα και να ζεστάνετε τα ροφήματά σας ,είναι και ένας τρόπος θέρμανσης .Φροντίστε όμως να την ανάψετε με προσοχή σύμφωνα με τις συμβουλές για την προστασία των δασών, που μας δίνει το πυροσβεστικό σώμα (υπάρχει άρθρο στην ιστοσελίδα του πυροσβεστικού σώματος αφιερωμένο στην προστασία των δασών) .Αφού έχετε βεβαιωθείτε ότι η φωτιά σας έχει σβήσει τελείως και έχει έρθει η ώρα για αναχώρηση, μαζέψτε όποια σκουπίδια υπάρχουν στο χώρο σας, (χαρτιά, γόπες από τα τσιγάρα κτλ)οτιδήποτε μπορεί να ρυπαίνει το περιβάλλον, έτσι θα μπορείτε κι εσείς και οι υπόλοιποι κατασκηνωτές να το απολαύσουν περισσότερο την επόμενη φορά .

14)Αν σταματήσουν να λειτουργούν το κινητό σας ή η φωτογραφική  σας μηχανή.Σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες ,οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές σταματούν να λειτουργούν κι αυτό συμβαίνει επειδή η μεταφορά του ρεύματος γίνεται δυσκολότερη. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη φωτογραφική σας ή το κινητό σας μέσα σε μια εσωτερική τσέπη στο μπουφάν ή στο σακίδιό σας. Το καλό είναι ότι οι σύγχρονες μπαταρίες (ιόντων λιθίου ) έχουν αρκετά καλή απόδοση σε σχέση με τις αλκαλικές που είναι πιο ευαίσθητες στο κρύο.

15)Μην αφήνετε τον εξοπλισμό σας στα τοιχώματα της σκηνής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργούνται υδρατμοί στα τοιχώματα της σκηνής από την αναπνοή σας και τη ζέστη που υπάρχει μέσα σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία. Οι υδρατμοί αυτοί λοιπόν , «τρέχουν» προς το δάπεδο της σκηνής και υπάρχει το ενδεχόμενο αν είναι σε μεγάλη ποσότητα να βραχούν τα ρούχα και ο εξοπλισμός σας . Όποτε, απομακρύνετε τα όποια αντικείμενα έχετε τοποθετήσει στα τοιχώματα για να μην χαλάσετε την εκδρομή σας, από το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται συμπύκνωση.

16)Προστατέψτε τα πράγματά σας από το νερό. Τοποθετήστε σε ένα μικρό αδιάβροχο και αεροστεγές σακίδιο τα πιο ευαίσθητα αντικείμενα που έχετε μαζί σας μέσα στο σάκο σας, αυτά δηλαδή που δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το νερό και πάνω από το σάκο σας ρίξτε ένα αδιάβροχο για μεγαλύτερη προστασία.

17)Φίλτρα καφέ για καθαρό νερό. Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται ,τα φίλτρα καφέ μπορούν να χρησιμεύσουν και για να φιλτράρετε πχ το χιόνι από σκόνη, φυλλαράκια κτλ ή ακόμη και το νερό που μπορεί να βρείτε σε κάποια πηγή .Είναι πρακτικά ,δεν πιάνουν χώρο και ζυγίζουν μερικά γραμμάρια.

18)Τοποθετήστε  τη σκηνή σας με σωστό προσανατολισμό. Εάν είστε τυχεροί και πετύχετε ηλιοφάνεια ,τότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ακτίνες του ήλιου για περισσότερη ζέστη. Το ιδανικό είναι να στήσετε τη σκηνή σας με νότιο προσανατολισμό και να αποφύγετε τα χαμηλά σημεία στις πλαγιές γιατί ο κρύος αέρας όντας βαρύς «κάθεται» κάτω .

Ελπίζουμε να σας φάνηκαν  χρήσιμες  οι  συμβουλές μας  και να σας βοηθήσουν στην επόμενη εκδρομή σας.

Χρησιμοποιούμε Cookies!
Για να προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία χρήσης του eshop μας. Πολιτική Cookies
Αποδοχή Όλων
Αποδοχή Επιλογών